Мова: Українська
У цій статті пояснюється, що дозволяє дозвіл "Керувати користувачами" та як визначити, які Ролі користувач з цим дозволом може призначати іншим користувачам.
Що дозволяє дозвіл "Керувати користувачами"
Користувач, чия Роль включає в себе дозвіл "Керувати користувачами", у цій статті називається менеджером користувачів. Менеджер користувачів може виконувати наступні дії в розділі "Керування користувачами" у Налаштуваннях бази даних:
- Запрошувати нових користувачів до Бази даних та призначати їм Роль
- Змінювати Роль існуючого користувача
- Вибирати необов'язкові Форми та папки, а також значення Параметрів, які застосовуються до Ролі користувача
- Відкликати доступ користувача до Бази даних
Ви вмикаєте дозвіл "Керувати користувачами" для Ролі у діалоговому вікні її дозволів, у розділі "Дозволені операції" та "Керування користувачами". "Керувати користувачами" — це дозвіл на рівні Ролі, так само як "Керувати ролями" та "Контакт з питань безпеки". Менеджер користувачів може включати необов'язкові Форми та папки до Ролі користувача, лише якщо він сам має доступ до цих Форм та папок.
Які Ролі може призначати менеджер користувачів
Кожна Роль визначає, які інші Ролі можуть призначати її користувачі. Ви обираєте ці Ролі в розділі "Ролі для призначення" у діалоговому вікні дозволів Ролі:
- "Будь-яка роль". Якщо позначено, користувачі з цією Роллю можуть призначати будь-яку Роль у Базі даних, включаючи Ролі, які ви додасте пізніше. Використовуйте це для адміністраторів.
- Один прапорець для кожної Ролі в Базі даних, включаючи Роль, яку ви редагуєте. Якщо позначено, користувачі з цією Роллю можуть призначати цю Роль, навіть якщо вона включає в себе дозволи, яких не має їхня власна Роль. Коли позначено "Будь-яка роль", ці прапорці не можна змінити.
Менеджер користувачів може призначати лише ті Ролі, які позначені, і жодні інші. Коли менеджер користувачів запрошує користувача або змінює його Роль, він бачить лише ті Ролі, які може призначати. Якщо жодна роль не дозволена, список замінюється повідомленням "Ваша роль не дозволяє призначати ролі. Зверніться до адміністратора бази даних."
Роль, яку позначає менеджер користувачів, — це Роль, що призначається:
- Запрошення користувача: менеджеру користувачів має бути дозволено призначати обрану ним Роль.
- Зміна Ролі користувача: менеджеру користувачів має бути дозволено призначати нову Роль. Йому не обов'язково мати дозвіл на призначення поточної Ролі користувача.
- Відкликання доступу користувача: менеджеру користувачів має бути дозволено призначати поточну Роль користувача. Наприклад, менеджер користувачів, який не може призначити Роль "Адміністратор", не може відкликати доступ адміністратора.
Якщо позначено "Керувати користувачами", але не вибрано жодної Ролі, з'явиться попередження, що користувачі з цією Роллю не можуть призначати жодної Ролі.
Приклад
Ваша База даних має Роль "ІТ" та Роль "Фінансовий директор". Лише фінансовий директор може затверджувати бюджети, тому Роль "ІТ" не має всіх дозволів Ролі "Фінансовий директор". Ви все одно хочете, щоб ІТ-команда могла запрошувати нових фінансових директорів, але не призначати адміністраторів.
У Ролі "ІТ" позначте "Керувати користувачами". Потім у розділі "Ролі для призначення" позначте "Фінансовий директор" і залиште "Будь-яка роль" не позначеною. Користувачі з Роллю "ІТ" тепер можуть запрошувати фінансових директорів, переводити існуючих користувачів на Роль "Фінансовий директор" та відкликати доступ фінансових директорів. Вони не можуть призначати жодної іншої Ролі, і вони все ще не можуть самостійно затверджувати бюджети.
Адміністратори
У Ролі "Адміністратор" позначте "Керувати користувачами" та в розділі "Ролі для призначення" позначте "Будь-яка роль". Адміністратори зможуть призначати будь-яку Роль, і вам не потрібно буде оновлювати Роль "Адміністратор" при додаванні нової Ролі.
Як вибрати Ролі, які може призначати менеджер користувачів
- На сторінці Списку баз даних натисніть на потрібну Базу даних.
- Натисніть "Налаштування бази даних", а потім "Ролі".
- Натисніть на Роль менеджерів користувачів, щоб відкрити її на бічній панелі.
- У розділі "Дозволи" натисніть "Редагувати дозволи".
- У розділі "Дозволені операції", підрозділі "Керування користувачами", позначте "Керувати користувачами".
- Натисніть "Ролі для призначення" на лівій панелі діалогового вікна.
- Позначте "Будь-яка роль" або позначте кожну Роль, яку можуть призначати користувачі з цією Роллю.
- Натисніть "Зберегти".
Бічна панель Ролі підсумовує ваш вибір, наприклад, "Керувати користувачами всіх ролей" або "Керувати користувачами 3 ролей".
Додавання Ролі
Коли ви додаєте Роль, наприклад "Введення даних", ActivityInfo запитує: "Які ролі можуть призначати користувачів на роль “Введення даних”?". У питанні перелічено Ролі, які мають дозвіл "Керувати користувачами", але не "Будь-яка роль". Позначте Ролі, які повинні мати можливість призначати нову Роль, і натисніть "Зберегти". Щоб вирішити пізніше, натисніть "Пропустити". Ролі з дозволом "Будь-яка роль" можуть призначати нову Роль без будь-яких змін.
Якщо ви видалите Роль, ActivityInfo видалить її з "Ролей для призначення" кожної іншої Ролі.
Керувати користувачами та Керувати ролями
Дозвіл "Керувати користувачами" не дозволяє користувачеві змінювати можливості Ролі. Щоб додавати, редагувати або видаляти Ролі, користувачеві потрібен дозвіл "Керувати ролями".
Надавайте дозвіл "Керувати ролями" з обережністю. Користувач з цим дозволом може змінювати будь-яку Роль, включаючи власну, і може дозволити своїй Ролі призначати будь-яку іншу Роль.
Дозволи, надані окремому користувачеві
"Ролі для призначення" застосовується лише до Ролей. Коли ви надаєте дозволи окремому користувачеві для певної Форми або папки, ви можете надавати лише ті дозволи, які маєте самі. Щоб надати користувачеві дозволи, яких у вас немає, призначте йому Роль, яку вам дозволено призначати.
Застарілі Ролі
Застарілі Ролі, які визначають дозволи без Грантів, не мають розділу "Ролі для призначення". Користувачі із застарілою Роллю, яка включає в себе "Керувати користувачами", можуть призначати Ролі, дозволи яких є рівними або меншими за їхні власні. Щоб явно вибрати Ролі, натисніть "Дублювати та перенести як оновлену роль" на бічній панелі застарілої Ролі.
Пов'язані статті: